Gulasz z kiełbasy i fasoli

Przepis na sycącą i tanią potrawę na obiad. Podajemy z pieczywem, ryżem lub makaronem.

Składniki:

  • ok 350 g kiełbasy
  • puszka białej fasola
  • puszka czerwonej fasoli
  • papryka czerwona
  • marchew
  • ok 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżka octu winnego
  • ok 0,5 l bulionu (można dać mniej, gulasz będzie gęstszy)
  • ząbek czosnku
  • majeranek, papryka słodka, chili, tymianek, sól, pieprz

Przygotowanie
Kiełbasę kroimy w kostkę, paprykę w paski, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni podsmażamy kiełbasę, potem dodajemy paprykę i marchew i smażymy jeszcze chwilę. Kiełbasę z warzywami przekładamy do rondelka i zalewamy bulionem. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną, następnie dodajemy fasolę, koncentrat, ocet i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i przyprawiamy. Gulasz gotujemy jeszcze ok 5 minut.

gulasz_kielbasa

Print Friendly, PDF & Email