Zapiekanka z ziemniaków

Przepis na pyszną zapiekankę z ziemniaków, wędlin i papryki.

Składniki:

  • 6-7 ziemniaków
  • 200 g różnych wędlin (np. kiełbasa, szynka, boczek )
  • czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 150 żółtego sera
  • suszony tymianek, majeranek, rozmaryn
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, wkładamy do osolonego wrzątku, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, na pół twardo i odcedzamy.
Paprykę i cebule kroimy w paski, wędlinę w kostkę. Wędlinę podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy warzywa i smażymy jeszcze chwilę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki mieszamy z podsmażoną wędliną i warzywami, doprawiamy tymiankiem, majerankiem i rozmarynem, solą oraz szczyptą pieprzu.
Całość przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy żółtym serem. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 190 stopni.

zapiekanka_papryka

Print Friendly, PDF & Email