Żebroczka czyli pyszna regionalna zapiekanka, która przypomina babkę ziemniaczaną to danie, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Nie jest trudna do zrobienia, powstaje z ogólnodostępnych produktów, a jej smak jest jedyny w swoim rodzaju. Świetnie smakuje z kubkiem kwaśnego mleka, kefiru czy maślanki. Można ją również podać z sosem grzybowym, chrzanowym lub koperkowym. Na drugi dzień po upieczeniu można ją pokroić w plastry i odsmażyć na patelni. Ja bardzo lubię ją w duecie z zasmażaną kapustą kiszoną albo ogórkiem małosolnym.
Żebroczka to potrawa popularna na Śląsku Cieszyńskim w okolicach Wisły, która została wpisana na listę produktów tradycyjnych w 2006 r. Jej historia sięga XIX w., kiedy to wg legendy wędrowny żebrak przygotował ją z produktów, które uzbierał pukając do okolicznych chałup.
Składniki na żebroczkę (4-5 porcji):
- 1 kg ziemniaków
- 100 g ryżu
- 4 cebule
- szklanka mleka
- 2 ząbki czosnku
- 400 g boczku wędzonego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ryż gotujemy wg instrukcji producenta. Boczek i 3 cebule kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy najpierw boczek, a kiedy zacznie się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy, aż cebula nabierze złotego koloru.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Lekko odciskamy je na durszlaku. Do masy ziemniaczanej dodajemy gorące mleko i mieszamy. Następnie dodajemy startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ryż, podsmażoną cebulę z boczkiem i przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
Masę przekładamy do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około godzinę w trybie góra-dół. Podajemy na ciepło.
Zobacz inne przepisy na dania z ziemniaków:
Kopytka – tradycyjny i dokładny przepis
Prażucha ziemniaczana – najprostsze i tanie danie na obiad
Babka ziemniaczana z boczkiem
Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane
Ziemniaki pieczone w plastrach z szynką i serem – pysznie i niedrogo
Zostaw odpowiedź