Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane

Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane
Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane

Opiekanki z gotowanych kartofli to przedwojenny przepis na smaczne kotlety ziemniaczane i doskonały pomysł na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z wcześniejszego obiadu. Kotlety można podać jako dodatek do mięsa i surówki, albo z jakimś ulubionym sosem np. koperkowym czy pieczarkowym. Przepis znalazłam w reprincie książki „Kosowska kuchnia jarska” Romualdy Tarnawskiej i dra Apolinarego Tarnawskiego z 1929 r. W oryginale do opiekanek dodaje się jeszcze chrzan, czego ja nie zastosowałam.

 

Składniki na opiekanki z gotowanych kartofli:

    • 700 g ziemniaków
    • 3 jaja surowe
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • cebula
    • pęczek natki pietruszki
    • sól

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Można też wykorzystać ziemniaki pozostałe z dnia poprzedniego. Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, przeciskamy przez praskę lub tłuczemy na gładką masę. Cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. Białka surowych jajek ubijamy na pianę. Do ziemniaków dodajemy cebulę, jajka, żółtka, pietruszkę i sól. Mieszamy dokładnie za pomocą łyżki lub ręką. Następnie dodajemy pianę z białek i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Z masy formujemy placuszki w kształcie kotletów mielonych. Można je obtoczyć w jajku i bułce tartej, ale nie jest to konieczne. Masa wychodzi dość luźna, więc dla niewprawionych obtaczanie może być trochę kłopotliwe. Kotlety układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy najpierw z jednej, a potem z drugiej strony na złoty kolor.

Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane
Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane

Zobacz inne przepis na proste dania z ziemniaków:

Kotlety ruskie – przepis na tani obiad

Frytki belgijskie z piekarnika

Babka ziemniaczana z boczkiem

Prosta zapiekanka z ziemniaków

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem

Pieczone ziemniaki z twarogiem

Print Friendly, PDF & Email