Kotlety ruskie z ziemniaków, twarogu i podsmażonej cebulki to prosty przepis na tani, prosty i przede wszystkim pyszny obiad dla całej rodziny. Są mięciutkie w środku, a chrupiąca skórką na zewnątrz. Podobieństwo do farszu na pierogi ruskie jest tu nieprzypadkowe, choć w smaku oczywiście od pierogów się różnią. Są za to o wiele szybsze do zrobienia. Kotlety można podać jako dodatek do jakiegoś mięsa, z surówką, albo same z sosem pieczarkowym, koperkowym czy śmietanowym. Ja lubię je zajadać polane śmietaną i posypane skwarkami z boczku.
Składniki na kotlety ruskie (około 10 sztuk):
- 1 kg ziemniaków
- 250 g twarogu
- 3 spore cebule
- jajko
- sól, pieprz
Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Ziemniaki, twaróg i podsmażoną cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Następnie do zmielonych składników dodajemy jajko oraz przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Z masy formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kotlety układamy na rozgrzanym oleju rzepakowym lub innym tłuszczu (powinna być około 1,5 cm warstwa tłuszczu na dnie patelni) i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zobacz inne przepisy na obiad bez mięsa:
Kluski Ruskie – Pyszny Domowy Obiad
Krokiety Ziemniaczane Z Wędzonym Twarogiem
Prosta Zapiekanka Z Ziemniaków
Naleśniki Z Pieczarkami W Sosie Koperkowym
Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami I Serem
Krokiety Z Pieczarkami I Serem Żółtym
Zostaw odpowiedź