Kotlety ruskie – przepis na tani obiad

Kotlety ruskie – przepis na tani obiad

Kotlety ruskie z ziemniaków, twarogu i podsmażonej cebulki to prosty przepis na tani, prosty i przede wszystkim pyszny obiad dla całej rodziny. Są mięciutkie w środku, a chrupiąca skórką na zewnątrz. Podobieństwo do farszu na pierogi ruskie jest tu nieprzypadkowe, choć w smaku oczywiście od pierogów się różnią. Są za to o wiele szybsze do zrobienia. Kotlety można podać jako dodatek do jakiegoś mięsa, z surówką, albo same z sosem pieczarkowym, koperkowym czy śmietanowym. Ja lubię je zajadać polane śmietaną i posypane skwarkami z boczku.

 

Składniki na kotlety ruskie (około 10 sztuk):

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 3 spore cebule
  • jajko
  • sól, pieprz

Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta

 

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Ziemniaki, twaróg i podsmażoną cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Następnie do zmielonych składników dodajemy jajko oraz przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Z masy formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kotlety układamy na rozgrzanym oleju rzepakowym lub innym tłuszczu (powinna być około 1,5 cm warstwa tłuszczu na dnie patelni) i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Kotlety ruskie – przepis na tani obiad
Kotlety ruskie – przepis na tani obiad

Zobacz inne przepisy na obiad bez mięsa:

Kluski Ruskie – Pyszny Domowy Obiad

Krokiety Ziemniaczane Z Wędzonym Twarogiem

Prosta Zapiekanka Z Ziemniaków

Naleśniki Z Pieczarkami W Sosie Koperkowym

Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami I Serem

Krokiety Z Pieczarkami I Serem Żółtym

 

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kotlety ruskie – przepis na tani obiad
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania
Ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: