Zimowa surówka z kapusty – do pasteryzacji lub schowania do lodówki

Zimowa surówka z kapusty – do pasteryzacji lub schowania do lodówki
Zimowa surówka z kapusty – do pasteryzacji lub schowania do lodówki

Zimowa surówka z białej kapusty, marchewki i selera to smaczny dodatek do obiadu, który będzie stanowił dobrą porcję warzyw i zawartych w nich witamin w sezonie, kiedy nie wszystkie warzywa są dostępne, a nawet jeśli są dostępne to nie są już smaczne. Do przygotowania surówki wykorzystałam ocet jabłkowy, dzięki czemu jest zdrowsza, gdyż ma on wiele właściwości leczniczych. Można ją pasteryzować lub przechowywać w lodówce.

Składniki na zimową surówkę z  kapusty (z podanych proporcji wychodzi 5 słoików o pojemności 1 litra):

    • duża główka białej kapusty (3,5 kg)
    • 4 marchewki (600 g)
    • sporej wielkości seler (0,5 kg)
    • pęczek natki pietruszki
    • 0,5 szklanki cukru

 

Zalewa:

    • 1,5 szklanki oleju
    • 0,5 szklanki octu 10%
    • 0,5 szklanki octu jabłkowego
    • 0,5 szklanki cukru
    • 2 łyżki soli

 

Przygotowanie

Kapustę przekrawamy na 8 części i szatkujemy. Marchew i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy. Składniki przekładamy do jednej miski i zasypujemy cukrem. Mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na godzinę.

Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i zagotowujemy. Jak tylko zacznie wrzeć, wyłączamy palnik i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie zalewę wlewamy do warzyw.

Surówkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, pilnując, aby warzywa całkowicie były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać odrobinę wody. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy lub odstawiamy do lodówki. Bez pasteryzacji surówka będzie dobra przez około 2-3 tygodnie.

Ja część odłożyłam do lodówki, a resztę pasteryzowałam „na sucho”. Słoiki przełożyłam na blaszkę, tak by się nie stykały i włożyłam do zimnego piekarnika. Nastawiłam temperaturę na 120 C i pasteryzowałam przez 30 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnął ustawioną temperaturę. Następnie wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam słoiki do przestygnięcia. Kiedy były chłodne, nakrętki dokręciłam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwróciłam do góry dnem na około 12 h.

Zimowa surówka z kapusty – do pasteryzacji lub schowania do lodówki
Zimowa surówka z kapusty – do pasteryzacji lub schowania do lodówki

Zobacz inne przepisy na surówki długoterminowe:

Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki

Dwutygodniowa surówka z kapusty (jak u chińczyka)