Dwutygodniowa surówka z kapusty (jak u chińczyka)

Dwutygodniowa surówka z kapusty

Przepis na wyśmienitą surówkę z białej kapusty, która bez pasteryzacji może stać w lodówce nawet dwa-trzy tygodnie. Jest bardzo pyszna, w słodko-kwaśnej marynacie, idealnie pasuje to wszelkiego rodzaju mięs. Dwutygodniowa surówka z kapusty smakuje jak te serwowane w chińskich restauracjach.

Składniki:

  • 3 kg białej kapusty
  • 4 marchewki
  • 4 cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki cukru

Zalewa:

  • 1,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie

Kapustę szatkujemy, marchewki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę, natkę siekamy. Składniki łączymy ze sobą i zasypujemy pół szklanki cukru. Odstawiamy na godzinę.

Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia.

Po godzinie kapustę z warzywami odciskamy i zalewamy zimną zalewą. Surówkę przekładamy do słoików albo jakiś pojemników i przykrywamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”.

Dwutygodniowa surówka z kapusty
Dwutygodniowa surówka z kapusty

10 komentarzy

  1. A można ją za pasteryzować aby była dobra w zimie ? Wygląda apetycznie :

  2. a ile może postać w zamkniętym słoiku zanim się popsuje? może w ogóle nie trzeba jej pasteryzować?

  3. Tak jak w przepisie – może postać w lodówce dwa-trzy tygodnie. W przepisie również nic nie ma o pasteryzacji…

  4. Halo oo jest tu ktoś? Czekam na odpowiedź bo chciałabym robić a nie wiem czy można dodać np.paprykę czy lepiej trzymać się Przepisu?

  5. Wspaniała surówka . Należy wykonać wg. przepisu. Faktycznie może stać w lodówce 2 tygodnie. Papryka zmieni ten oryginalny kapuściany smak.

  6. Ta surowka jest tak naprawde baza pod wszelakie eksperymenty.
    Ja robie podobna z innych stron www, papryka jak najbardziej sie komponuje.
    Nie rozumiem po co gotowac zalewe, co to zmieni w skladnikach?
    Ja robie np. zalewe na zimno, duzo eksperymentuje, tzn. zamiast octu ocet jablkowy albo balsamiczny, zamiast oleju oliwa, zamiast cukru miod… itp. itd….
    Musztarda jaka sie trafi…

    Mam wrazenie, ze generalnie chodzi o to by kapuste plus dodatki zalac sosem winegret.

    Nie uzywalem do tej pory cebuli, podejrzewam ze czosnek sie bezproblemowo wkomponuje.

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: