Dwutygodniowa surówka z kapusty (jak u chińczyka)

Dwutygodniowa surówka z kapusty
Dwutygodniowa surówka z kapusty

Przepis na wyśmienitą surówkę z białej kapusty, która bez pasteryzacji może stać w lodówce nawet dwa-trzy tygodnie. Jest bardzo pyszna, w słodko-kwaśnej marynacie, idealnie pasuje to wszelkiego rodzaju mięs. Dwutygodniowa surówka z kapusty smakuje jak te serwowane w chińskich restauracjach.

Składniki:

  • 3 kg białej kapusty
  • 4 marchewki
  • 4 cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki cukru

Zalewa:

  • 1,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie

Kapustę szatkujemy, marchewki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę, natkę siekamy. Składniki łączymy ze sobą i zasypujemy pół szklanki cukru. Odstawiamy na godzinę.

Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia.

Po godzinie kapustę z warzywami odciskamy i zalewamy zimną zalewą. Surówkę przekładamy do słoików albo jakiś pojemników i przykrywamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”.

Dwutygodniowa surówka z kapusty
Dwutygodniowa surówka z kapusty
Print Friendly, PDF & Email

Dzięki reklamom dostęp do naszych przepisów jest bezpłatny. Jeśli chcesz zobaczyć stronę, wyłącz blokowanie reklam.

Print Friendly, PDF & Email