Pyszne, kruche ciasto i do tego farsz jak do pizzy – jak dla mnie rewelacja.
Składniki:
Spód
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Farsz
- pół puszki kukurydzy
- 200 g salami
- 6 pieczarek
- pół czerwonej papryki
- kilka cebulek konserwowych
- ok 10 oliwek
- 150 g sera żółtego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka ketchupu
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
Przygotowanie
Na mąkę wrzucamy posiekane masło i resztę składników do ciasta. Szybko wyrabiamy ręką ciasto. Kiedy będzie łatwo odchodzić od palców, formujemy kulę i odstawiamy ją do lodówki na co najmniej godzinę. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na patelni, paprykę kroimy w paski i dodajemy do pieczarek, smażymy jeszcze 3-4 minuty. Cebulki drobno siekamy, salami i oliwki kroimy w plastry, ser ścieramy na tarce. Formę do pieczenia tarty smarujemy tłuszczem i układamy w niej rozwałkowane ciasto, tak aby również boki formy były zakryte. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku około 25 minut. Następnie spód wyjmujemy z piekarnika, smarujemy koncentratem zmieszanym z ketchupem, układamy salami, na nie resztę składników, przyprawiamy i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku jeszcze jakieś 10-15 minut.
Zostaw odpowiedź