Tarta a’la pizza składa się z kruchego ciasta i pysznego nadzienia inspirowanego kuchnią włoską. Całość jest tak smaczna, że nie można przestać jej jeść. Tartę można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli chcecie czymś zaskoczyć gości, to ten przepis z pewnością się sprawdzi.
Jak przygotować tartę a’la pizza?
Najpierw zagniatamy ciasto, które odkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i podpiekamy przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy resztę składników: pieczarki podsmażamy na patelni, salami i paprykę kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wykładamy na podpieczone ciasto. Całość pieczemy przez pół godziny i gotowe.
Składniki na tartę a’la pizza:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 150 g masła (zimnego)
- 1 łyżeczka soli
- jajko rozmiar L
Nadzienie:
- 100 g plastrów salami
- 3 kawałki papryki konserwowej
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- garść oliwek zielonych
- 150 g żółtego sera
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 2 jajka
- sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, papryka ostra, czosnek suszony
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy, masło kroimy na małe kawałki. Z mąki, masła, soli i jajka szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Formę do tarty smarujemy masłem albo wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem wylepiamy dno i brzegi formy. Ciasto nakłuwany widelcem i podpiekamy w 180°C przez 15 minut.
Przygotowujemy nadzienie. Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na łyżeczce oleju, aż nabiorą złotego koloru. Salami i paprykę kroimy w paski. Oliwki kroimy w plastry, ser żółty ścieramy na tarce.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt grecki i przyprawy. Całość mieszamy energicznie za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą. Do masy dodajemy ser żółty, salami, paprykę, oliwki i pieczarki. Mieszamy za pomocą łyżki.
Nadzienie wylewamy na podpieczone ciasto i wyrównujemy. Tartę pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Zobacz przepisy na inne dania inspirowane kuchnią włoską:
Zapiekanka Pepperoni – włoskie smaki w kilka chwil
Patelnia Gondoliera – pulpety z makaronem w sosie pomidorowym
Polenta z suszonymi pomidorami
Cannelloni z warzywami i mięsem mielonym – pyszny przepis na obiad
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym
Zostaw odpowiedź