Tarta a’la pizza

Pyszne, kruche ciasto i do tego farsz jak do pizzy – jak dla mnie rewelacja.

Składniki:
Spód

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Farsz

  • pół puszki kukurydzy
  • 200 g salami
  • 6 pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • kilka cebulek konserwowych
  • ok 10 oliwek
  • 150 g sera żółtego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka ketchupu
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano

Przygotowanie
Na mąkę wrzucamy posiekane masło i resztę składników do ciasta. Szybko wyrabiamy ręką ciasto. Kiedy będzie łatwo odchodzić od palców, formujemy kulę i odstawiamy ją do lodówki na co najmniej godzinę. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na patelni, paprykę kroimy w paski i dodajemy do pieczarek, smażymy jeszcze 3-4 minuty. Cebulki drobno siekamy, salami i oliwki kroimy w plastry, ser ścieramy na tarce. Formę do pieczenia tarty smarujemy tłuszczem i układamy w niej rozwałkowane ciasto, tak aby również boki formy były zakryte. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku około 25 minut. Następnie spód wyjmujemy z piekarnika, smarujemy koncentratem zmieszanym z ketchupem, układamy salami, na nie resztę składników, przyprawiamy i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku jeszcze jakieś 10-15 minut.

Print Friendly, PDF & Email