Zapiekanka Pepperoni z makaronem, mięsem mielonym, sosem pomidorowym i dodatkiem suchej kiełbasy pepperoni oraz ostrych papryczek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest bardzo smaczna i sycąca, świetnie sprawdzi się na obiad (albo nawet dwa) dla całej rodziny.
Jak przygotować Zapiekankę Pepperoni?
Wystarczy ugotować na półtwardo makaron, a w międzyczasie na patelni podsmażyć resztę składników, zalać passatą pomidorową i dusić kilka minut. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wkładamy do piekarnika. Jeśli nie macie w danym dniu dużo czasu na przygotowanie posiłku, można wszystko zrobić dzień wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec w piekarniku.
Składniki na Zapiekankę Pepperoni (5-6 porcji):
- 500 g makaronu fusilli (świderki)
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowe, ale wieprzowe czy drobiowe też może być)
- 700 g passaty pomidorowej
- 2/3 szklanki wody
- 80 g kiełbasy pepperoni
- 2 ząbki czosnku
- 3 czerwone papryczki
- płaska łyżeczka cukru
- bazylia, pieprz czarny, pieprz czosnkowy, oregano, papryka ostra, sól
- 250 g sera żółtego
- kilka oliwek
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente (2-3 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu). Odcedzamy i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Przysmażamy przez kilka minut, aż nabierze złotego koloru i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Całość smażymy kilka minut, łopatką rozbijając mięso na małe kawałki. Dodajemy drobno posiekane papryczki i smażymy jeszcze minutę.
Następnie na patelnię wlewamy passatę i wodę, dodajemy cukier i inne przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu przez około 6-7 minut. Do sosu dodajemy 1/3 pepperoni pokrojoną w paski lub kostkę i mieszamy.
Makaron przekładamy do dużej miski, dodajemy sos i 2/3 startego sera żółtego. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę wyrównujemy, posypujemy resztą sera żółtego i układamy plastry pepperoni i oliwki na wierzchu.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 25 minut z termoobiegiem.
Zostaw odpowiedź