Sałatka z kalafiorem i pomidorami jest bardzo smaczna, lekka i kolorowa. Idealnie nadaje się na przykład na grilla czy imprezę w dobrym towarzystwie. Można ją jeść jako samodzielne danie, albo podać z tostami czy grzankami lub grillowanym czy pieczonym mięsem. Jest to jedna z tych sałatek do których często się wraca, zwłaszcza latem.
Jak przygotować sałatkę z kalafiorem i pomidorami?
Sałatkę robi się bardzo szybko. Wystarczy ugotować kalafior i jajka na twardo, a w międzyczasie przygotować sos i pokroić resztę składników. Następnie wszystko układamy na dużym płaskim talerzu i gotowe. Sałatkę można podawać od razu.
Składniki na sałatkę z kalafiorem i pomidorami:
- mała główka kalafiora
- 250 g pomidorów koktajlowych (lub 1 malinowy)
- 5-6 liści sałaty masłowej
- 3 jajka
- garść oliwek zielonych
- mały pęczek kopru
Sos:
- łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy (dałam z curry)
- pieprz czosnkowy, sól
Przygotowanie
Kalafior dzielimy na drobne różyczki i gotujemy na parze al dente, czyli na półtwardo. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo przez około 6 minut od momentu, kiedy zacznie wrzeć woda i odstawiamy je do wystudzenia. Szybciej wystygną, jeśli zalejemy je zimną wodą. Następnie obieramy je ze skorupki i przekrawamy na ćwiartki. Koper drobno siekamy. Pomidorki i oliwki przekrawamy na pół. Liście sałaty rwiemy na kawałki.
W misce mieszamy ze sobą majonez, jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i przyprawy.
Na dużym płaskim talerzu układamy liście sałaty, różyczki kalafiora, jajka, pomidory i oliwki. Za pomocą łyżki po sałatce rozprowadzamy sos majonezowy. Całość posypujemy koprem. Sałatkę można spożywać od razu po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na sałatki z kalafiorem:
Pyszna sałatka z kalafiora – na grilla i nie tylko
Sałatka weekendowa z kiszonym kalafiorem i wędzonym kurczakiem
Surówka z kalafiora – bardzo smaczna przekąska z surowego kalafiora
Sałatka z makaronem i kalafiorem – szybka i pyszna
Zostaw odpowiedź