Racuchy drożdżowe jak pączki

Racuchy drożdżowe jak pączki

Racuchy drożdżowe jak pączki są łatwe do zrobienia, do ich smażenia nie trzeba zużyć litra oleju, jak w przypadku tradycyjnych pączków, a smakują bardzo podobnie. Racuszki wychodzą mięciutkie i puszyste. Nie są zbyt słodkie, dlatego świetnie smakują posmarowane domową konfiturą. Kiedy nie uda nam się zjeść wszystkich naraz, na drugi dzień podgrzewam je przez minutę w mikrofalówce i smakują jak świeże. Jeśli chcecie przygotować jakieś słodkości na Tłusty Czwartek, a nie macie cierpliwości do pączków, ten przepis sprawdzi się doskonale.

Składniki na racuchy drożdżowe jak pączki (około 15 sztuk):

  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka wódki lub spirytusu
  • olejek waniliowy (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Mąkę przesiewamy przez sito. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, olejek waniliowy, wódkę, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą robota kuchennego. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie na patelnię wlewamy olej, tak aby było go około 1,5 cm na dnie i rozgrzewamy. Ciasto drożdżowe nakładamy na patelnię łyżką namoczoną wcześniej w oleju i formujemy płaskie placki. Smażymy je na niewielkim ogniu przez około 10 minut z jednej strony, następnie przewracamy na drugą i smażymy jeszcze 5 minut. Racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Racuchy drożdżowe jak pączki
Racuchy drożdżowe jak pączki

Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek:

Szybkie Oponki Z Serków Homogenizowanych

Mini Pączki Bananowe W 15 Minut

Domowe Pączki Z Dżemem

Mini Pączki Z Serka Homogenizowanego

Faworki Z Piekarnika

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Racuchy drożdżowe jak pączki
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania
Ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 15 Review(s)

2 komentarze

  1. racuchy wyglądają przepysznie, koniecznie muszę takie zrobić 🙂

  2. Ja na każdy placuszek wciskam plasterek jabłka, pyszne są. Usmażone posypuję pudrem:)

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: