Bułki pszenno-żytnie z serem żółtym i cebulą

Pyszne, domowe bułeczki z obłędnie chrupiącą skórką. Dodatek sera żółtego i cebuli nadaje im wyrazistego smaku.

Składniki (mi wyszło 12 bułeczek):

  • 50 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 cebule
  • 1/4 kostki masła
  • 1,5 szklanki wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 200 g sera żółtego

Przygotowanie
Cebule drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor na maśle. Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 6 łyżek ciepłej wody robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mąki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy rozczyn, sól, cebulę z masłem (trochę przestudzoną)  i resztę wody. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie nakrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i krótko wyrabiamy. Formujemy z niego równej wielkości kule, które spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na jakieś 20 minut przykryte ściereczką. Bułki posypujemy startym serem żółtym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 40-50 minut.

bulki_pszen_zyt

Print Friendly, PDF & Email