Zupa ogórkowa bez mięsa

Przepis na prostą, wegetariańską zupę z kiszonych ogórków.

Składniki:

  • tacka włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler)
  • 4 ziemniaki
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie
Włoszczyznę oczyszczamy, myjemy ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy na cienkie paseczki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy. Ogórki kiszone ścieramy na tarce również na dużych oczkach. Gdy warzywa są już miękkie dokładamy starte ogórki. Do śmietany wlewamy gorący wywar z zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Doprawiamy zupę ogórkową do smaku solą i pieprzem.

ogorkowa

Print Friendly, PDF & Email