Zupa ogórkowa bez mięsa – szybki przepis

Zupa ogórkowa bez mięsa – szybki przepis
Zupa ogórkowa bez mięsa – szybki przepis

Zupa ogórkowa bez mięsa, ale za to z ziemniakami, to prosty i szybki przepis na pyszną domową zupę, którą można podać na obiad. Jest bardzo smaczna, lekko kwaśna i sycąca. Świetnie smakuje podana z chrupiącym pieczywem.

 

Składniki na zupę ogórkową bez mięsa (3-4 porcje):

  • 500 g ogórków kiszonych
  • szklanka włoszczyzny (gotowa mrożonka lub pokrojone w słupki: marchew, seler, pietruszka)
  • 500 g ziemniaków
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • pół szklanki wody z ogórków (mniej lub więcej do smaku)
  • łyżka masła
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
  • suszony majeranek, koper, lubczyk
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Bulion wlewamy go garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wrzucamy również włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.

W tym czasie ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i podsmażamy na maśle, aż odparuje z nich reszta soku. Następnie ogórki dodajemy do zupy. Do zupy dodajemy również wodę pozostałą z ogórków, a także zioła i przyprawy. Całość gotujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec do zupy wlewamy śmietanę, mieszamy i wyłączamy palnik.

Garnek z zupą nakrywamy pokrywką i odstawiamy na około 15 minut, aby smaki się „przegryzły”. Po tym czasie można podawać.

Zupa ogórkowa bez mięsa – szybki przepis
Zupa ogórkowa bez mięsa – szybki przepis

 

Zobacz inne przepisy na szybkie domowe zupy:

Prosta zalewajka z ziemniakami

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa fasolowa na kiełbasie

Tradycyjna zupa fasolowa – sprawdzony przepis

Kapuśniak na wędzonym kurczaku – przepis na domową zupę

 

Print Friendly, PDF & Email