Zupa ogórkowa z ryżem

Pyszna, domowa zupa z ogórkami kiszonymi i ryżem. Szybka i wymaganie niewiele pracy.

Składniki:

  • 7-8 ogórków kiszonych
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • 100 g ryżu
  • liść laurowy, ziele angielskiego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Do garnka wlewamy ok 1,5 l wody. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do garnka razem z kilkoma ziarnami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Kiedy wywar się zagotuje dodajemy por (w całości) i dosypujemy ryż. Zupę gotujemy ok 20 minut na małym gazie, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec gotowania dodajemy ogórki starte na tarce o grubych oczkach wraz z wodą z ogórków. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy 5 minut i dodajemy śmietanę zaprawioną wcześniej odrobiną zupy. Zupę mieszamy i wyłączamy ogień.

ogorkowa_ryz

Print Friendly, PDF & Email

1 Komentarz

  1. pyszna, szybka i niedroga 🙂 dla efektu dodałam do swoich ogórków super ogórki kwaszone z Gomaru, szkoda tak niskiej oceny 🙁 przepis jest przedni, nie każdy potrafi ją zrobić

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: