Zupa buraczkowa z ziemniakami – przepis na prostą zupę z burakami

Zupa buraczkowa z ziemniakami – przepis na prostą zupę z burakami
Zupa buraczkowa z ziemniakami – przepis na prostą zupę z burakami

Zupa buraczkowa z ziemniakami to prosta do zrobienia, pyszna i rozgrzewająca zupa o pięknym, czerwonym kolorze. Można ją zrobić na rosole, który został z dnia poprzedniego. Taki domowy barszczyk jest idealny na chłodne, jesienne dni, gdyż jest pożywny, zdrowy i smaczny. Świetnie smakuje w towarzystwie chrupiącej bułki. Gdyby nie to, że najpierw trzeba ugotować buraki, zupę zrobiłoby się błyskawicznie. Ale zawsze buraki można ugotować dzień wcześniej lub za jednym razem ugotować większą ilość i zamrozić kilka. Będą wtedy w sam raz do szybkiej zupy.

 

Składniki na zupę buraczkowa z ziemniakami:

    • 2 litry bulionu drobiowego
    • 4 buraki średniej wielkości
    • 6 ziemniaków średniej wielkości
    • ćwiartka selera
    • korzeń pietruszki
    • marchewka
    • 2 ząbki czosnku
    • 1,5 łyżki octu jabłkowego
    • 3 łyżki śmietany 30%
    • kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Przy starych burakach może to zająć 2-3 godziny. Następnie studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę. Bulion zagotowujemy z zielem angielskim, liściem laurowym i ząbkami czosnku w łupinkach. W tym czasie obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce. Do gotującego się bulionu dorzucamy warzywa i całość gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy buraki, ocet, śmietanę i przyprawy do smaku. Całość gotujemy jeszcze kilka minut.

Zupa buraczkowa z ziemniakami – przepis na prostą zupę z burakami
Zupa buraczkowa z ziemniakami – przepis na prostą zupę z burakami

 

Zobacz przepisy na inne rozgrzewające zupy:

Tradycyjna zupa fasolowa – sprawdzony przepis

Grochówka wojskowa na żeberkach

Soczewica po bretońsku

Zupa porowa z czosnkowymi grzankami

Zupa cebulowa pod ciastem francuskim

Zupa z czerwoną soczewicą

Print Friendly, PDF & Email