Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą i sosem chrzanowym to pyszny pomysł na domowy obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle smaczna, sycąca i aromatyczna. Robi się ją błyskawicznie i równie szybko znika z talerzy. Zapiekankę podajemy na ciepło z ulubioną surówką – taka z buraczków będzie pasować idealnie.

W Polsce przyjęło się, że białą kiełbasę spożywamy jedynie w okolicach Wielkanocy i zapominamy o niej w pozostałej części roku. A szkoda, gdyż biała kiełbasa jest jedną ze zdrowszych kiełbas jakie możemy znaleźć w sklepach. Jest bardziej naturalna, gdyż producenci zazwyczaj dodają do niej mniej konserwantów, barwników i regulatorów smaku. Co prawda nie jest to niestety regułą, dlatego zawsze czytajmy ich skład przed zakupem.

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z białą kiełbasą:

  • 500 g białej kiełbasy surowej lub parzonej
  • 4 cebule
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 8-9 ziemniaków
  • sól, pieprz, majeranek

 

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Cebule kroimy w piórka. Kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach. Śmietanę mieszamy z chrzanem i przyprawami. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki, na nie kiełbasy (w całości), a następnie cebule. Całość zalewamy śmietaną z chrzanem. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 15 minut, aby całość ładnie się zarumieniła.

 

Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

Zobacz inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane:

Zapiekanka Ziemniaczana Z Rybą

Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami

Zapiekanka Z Puree Ziemniaczanym I Mięsem Mielonym

Pyszna Zapiekanka Ziemniaczana

Szybka Zapiekanka Ziemniaczana Z Porem I Boczkiem

Zapiekanka Z Ziemniakami I Brukselką

Zapiekanka Ziemniaczana Z Burakami

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: