Bułeczki czosnkowe z serem – moja rodzina je uwielbia

Bułeczki czosnkowe z serem – moja rodzina je uwielbia
Bułeczki czosnkowe z serem – moja rodzina je uwielbia

Bułeczki czosnkowe z serem to przepyszne domowe pieczywo, które ostatnio skradło nasze podniebienia i domownicy co rusz proszą, żebym je znowu upiekła. Wychodzą mięciutkie, puszyste i bardzo aromatyczne. Smakują wybornie posmarowane samym masłem, a na ciepło po upieczeniu można je wcinać bez żadnych dodatków. Dwudniowe można podgrzać przez chwilkę w mikrofalówce, to przepyszne!

Składniki na bułeczki czosnkowe z serem (około 14 sztuk):

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • opakowanie suchych drożdży (8 g)
  • 250 ml mleka 2%
  • 50 ml oleju
  • 2 żółtka
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

 

Dodatkowo:

  • 100 g masła
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 100 g sera cheddar
  • białko jajka do posmarowania

 

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe

Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże, cukier, sól i przyprawę suszone pomidory. Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj ciepłe (ale nie gorące) mleko, żółtka jajek i olej. Ręcznie lub za pomocą robota z hakiem wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

Przygotowanie bułek

Masło przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się całkowicie roztopi. Odstaw do lekkiego wystudzenia. Do masła dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i suszony czosnek niedźwiedzi. Wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na blat lub stolicę oprószoną mąkę. Ciasto ponownie wyrabiaj ręką przez minutę. Podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na dość cienki prostokąt grubości około 0,5 cm. Na całej powierzchni ciasta rozsmaruj masło z czosnkiem i posyp 1/3 startego sera żółtego. Prostokąt złóż na pół równoległe do dłuższego boku. Rozwałkuj go, dociskając obie części do siebie. Ciasto pokrój nożem na około 3 cm paski. Każdy pasek skręć kilka razy, tworząc spiralę. Następnie spiralę zwiąż w luźni węzeł, a końce zawiń do środka, tworząc okrągłą bułkę (zobacz na filmiku jak to zrobić).

Bułki układaj w odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut, do „napuszenia”. Kiedy bułki trochę podrosną, posmaruj je roztrzepanym białkiem i posyp resztą sera żółtego.

Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 25 minut w trybie góra-dół. Bułki można jeść zaraz po upieczeniu lub po ostudzeniu.

Bułeczki czosnkowe z serem – moja rodzina je uwielbia
Bułeczki czosnkowe z serem – moja rodzina je uwielbia

 

Bułeczki czosnkowe z serem – moja rodzina je uwielbia
Bułeczki czosnkowe z serem – moja rodzina je uwielbia

 

 

Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo:

Chleb z gara, czyli pieczony w naczyniu żaroodpornym

Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki pszenne

Chlebek pizza – pyszny i prosty do zrobienia

Bułki pszenne na jogurcie

Bułeczki kukurydziane z sezamem – pyszne domowe pieczywo

 

Print Friendly, PDF & Email