Przepis na pyszne, żółte bułeczki pszenno-kukurydziane z sezamem.
Składniki:
- 150 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki pszennej
- paczka suchych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 100 g oliwy
- 160 g mleka
- pół łyżeczki soli
Ponadto:
- oliwa
- oregano
- sezam
Przygotowanie
Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mąki mieszamy z drożdżami. Dodajemy resztę składników, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. Po tym czasie ciasto powinno mniej więcej podwoić objętość.
Dzielimy je na 10-12 części, formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy bułeczki ściereczką i pozostawiamy na kolejne pół godziny.
Każdą bułeczkę smarujemy delikatnie oliwą i posypujemy sezamem i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 30-40 minut.
Zostaw odpowiedź