Bułeczki kukurydziane z sezamem

Przepis na pyszne, żółte bułeczki pszenno-kukurydziane z sezamem.

Składniki:

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki pszennej
  • paczka suchych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 100 g oliwy
  • 160 g mleka
  • pół łyżeczki soli

Ponadto:

  • oliwa
  • oregano
  • sezam

Przygotowanie
Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mąki mieszamy z drożdżami. Dodajemy resztę składników, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. Po tym czasie ciasto powinno mniej więcej podwoić objętość.
Dzielimy je na 10-12 części, formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy bułeczki ściereczką i pozostawiamy na kolejne pół godziny.
Każdą bułeczkę smarujemy delikatnie oliwą i posypujemy sezamem i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 30-40 minut.

bulki_kukurydziane

Print Friendly, PDF & Email