Bułki z mlekiem w proszku są bardzo smaczne, puszyste i delikatne. Można je podać na słodko, posmarowane dżemem czy miodem jak i wytrawnie z wędliną, serkiem i warzywami. Świetnie sprawdzą się na pyszne śniadanie. Zachowują świeżość przynajmniej przez 2-3 dni, wystarczy tylko owinąć je ściereczką i odstawić, gdzieś gdzie nie będą kusić, aby zjeść je od razu. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, zwłaszcza jeśli macie robot kuchenny z hakiem, który wyrobi ciasto, wtedy robią się praktycznie same. Wystarczy tylko poczekać, aż ciasto drożdżowe podrośnie, uformować bułki i upiec je w piekarniku.
Składniki na bułki z mlekiem w proszku (9 sztuk):
- 0,5 kg mąki pszennej typ 650 + około 50 g do podsypania
- opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 60 g mleka w proszku pełnego (niecała szklanka)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 420 ml wody
- 6 łyżek oleju
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Oba składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy cukier, sól, olej, mleko w proszku i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy ręką przez chwilę, aż przestanie się lepić.
Ciasto dzielimy na trzy części, każdą z tym części jeszcze na trzy i formujemy nieco podłużne bułeczki. Układamy je w odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na około pół godziny, aby nieco podrosły,
Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 18 minut (do zarumienienia) w trybie góra-dół.
Ciekawy przepis! Dziękuję za podzielenie się! 💕🍀