Karkówka w cebuli

Prosty przepis na plastry karkówki pieczone w wywarze cebulowym.

Składniki:

  • 4-5 plastrów karkówki
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 350 ml bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • tymianek, papryka ostra

Przygotowanie
Karkówkę solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę kroimy w piórka. Karkówkę odsączamy z tłuszczu, smarujemy musztardą, oprószamy przyprawami i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na nią układamy cebulę i wylewamy bulion. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45 min, potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 20 min. Sos który się wytworzy można zmiksować i podać z karkówką. Ja podałam bez miksowania.

karkowka_cebula

Print Friendly, PDF & Email