Zapiekanka z wątróbką, ziemniakami i groszkiem (385 kcal)

Dawno nie było u mnie żadnej zapiekanki. Z zapiekankami zawsze mam taki problem, że przygotowuję za duże porcje, a ponieważ są smaczne, to je całe zjadam, a kilogramów przybywa :p Dzisiaj proponuję wątróbkę – prawie tradycyjną – z jabłkiem w wersji zapiekanej.

Składniki (3 porcje):

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 5 średnich ziemniaków
  • jabłko
  • puszka groszku
  • duża cebula
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • tymianek, sól morska, pieprz świeżo zmielony
  • olej

Przygotowanie
Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i podsmażamy z cebulką pokrojoną w piórka na łyżce oleju. Ziemniaki i jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy z jogurtem i przyprawami. Następnie wkładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w temp 200 C około 35 minut.

zapiekanka_watrobka

Print Friendly, PDF & Email