Zupa z brukselką – lekka i pożywna

Zupa z brukselką – lekka i pożywna
Zupa z brukselką – lekka i pożywna

Zupa z brukselką, ziemniakami i porem jest bardzo smaczna, a także błyskawiczna i prosta do zrobienia. Chociaż jest lekka i zawiera niewiele kalorii, to jednak zapewnia uczucie sytości na długo. Jeśli podzielimy zupę z poniższego przepisu na trzy porcje (wyjdą dość spore), to jedna będzie miała tylko niecałe 200 kcal. Zupę można również zrobić w wersji wegańskiej: wystarczy wykorzystać bulion warzywny, a pora i marchew podsmażyć na oleju.

Składniki na zupę z brukselką (3 porcje):

  • około litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • około 450 g brukselki (świeża lub mrożona)
  • duża marchew
  • por
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, kolendra (liście), pietruszka

Przygotowanie

Pora przekrawamy wzdłuż na pół, następnie siekamy w półplasterki. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pora i marchew. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Jeśli mamy mrożoną brukselkę, gotujemy ją w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i jak lekko przestygnie przekrawamy na pół, a większe główki na cztery części. Świeżą brukselkę obieramy i również kroimy na mniejsze części.

Bulion zagotowujemy. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i świeżą brukselkę (jeśli mamy ugotowaną, to jeszcze jej nie wrzucamy). Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy pora podsmażonego z marchewką. Jeśli wcześniej gotowaliśmy mrożoną brukselkę, to jest moment w którym dodajemy ją do zupy. Całość przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut.

Zupa z brukselką – lekka i pożywna
Zupa z brukselką – lekka i pożywna

Zobacz inne przepisy na szybkie zupy:

Zupa Jarzynowa – Przepis Na Domową Zupę

Zupa Porowa Z Czosnkowymi Grzankami

Błyskawiczna Fasolka Po Bretońsku

Jesienna Zupa Krem Z Marchewki I Cukinii

Zupa Fasolowa Na Kiełbasie

Błyskawiczny Chłodnik Z Burakami

Print Friendly, PDF & Email