Jesienna zupa krem z marchewki i cukinii

Pożywna zupa z warzywami. W smaku słodko-ostra za sprawą marchewki i przypraw.

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 3 spore marchwie
  • 3 ziemniaki
  • kawałek pora
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 0,5 l bulionu warzywnego
  • papryka ostra
  • pieprz biały, sól
  • lubczyk, pietruszka

Przygotowanie
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle (oprócz czosnku). Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie zalewamy wszystko bulionem. Dusimy aż warzywa zaczną się „rozpadać”. Przyprawiamy i zdejmujemy z kuchenki. Czekamy aż trochę przestygną i blendujemy. Zupę podajemy z grzankami i prażonym słonecznikiem.

zupa_marchew