Papryka faszerowana pieczarkami i mięsem mielonym (309 kcal)

Prosty przepis na faszerowaną paprykę. Jeśli chcemy, żeby była bardziej dietetyczna zamiast wieprzowego mięsa mielonego, dodajemy drobiowe.

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 średnie papryki czerwone
  • jajko
  • serek do smarowania ziołowy
  • sól, pieprz, lubczyk, rozmaryn

Przygotowanie
Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż odparuje z nich sok. Odstawiamy je, aż ostygną. Do miski wkładamy mięso, pieczarki, jajko i przyprawy. Mieszamy.
Papryki przekrawamy na pół, wycinamy gniazda nasienne i usuwamy ze środka wszelkie nasiona. Papryki napełniamy farszem. Na farszu rozsmarowujemy serek. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą. Pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180 stopni C piekarniku przez ok 40 min.

papryka_pieczarki

Print Friendly, PDF & Email