Drożdżowe kieszonki z salami i serem

Pyszna przekąska z ciasta drożdżowego z salami, żółtym serem i sosem pomidorowym w środku.

Składniki:

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczka soli
  • zioła prowansalskie
  • łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oliwy

Farsz

  • salami
  • ser żółty
  • sos – duży pomidor, ząbek czosnku, zioła, sól, pieprz

 

Dodatkowo

  • jajko do posmarowania

Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, resztę wody, zioła, oliwę i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Przygotowujemy sos: pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wybieramy nasiona. Resztę pomidora miksujemy z czosnkiem i przyprawami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąty gr ok 3 mm, o krótkim boku troszkę większym niż plastry salami, a długim dwa razy dłuższym. Ciasto smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego, na jednym brzegu układamy po plasterku sera żółtego i salami. Ciasto zginamy w połowie i zlepiamy brzegi (robię to dociskając brzegi widelcem). Kieszonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 180 C przez około 30 min.

sakiewki_salami

Print Friendly, PDF & Email