Marchewka z groszkiem na ciepło

Jako dziecko wybierałam sam groszek, marchewki nie tolerowałam. Obecnie na szczęście mi przeszło i marchewka z groszkiem jest jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu.

Składniki:

  • opakowanie gotowej mrożonki marchewki z groszkiem lub 4 marchewki i 250 g groszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka cukru
  • sól do smaku

Przygotowanie
Obrane marchewki kroimy w kostkę. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą – mniej więcej tak, żeby do połowy były zakryte (jeśli mamy mrożonkę, to ją zalewamy). Gotujemy, aż marchewka będzie dość miękka (ale nie rozpadająca się). Dodajemy groszek. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy pół szklanki zimnej wody (nie powstaną wtedy grudki) i zagotowujemy, cały czas mieszając. Zasmażkę dodajemy do marchewki i groszku. Mieszamy, dodajemy sól i cukier i jeszcze chwilę gotujemy.

marchew