Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty – szybki przepis na lekki obiad

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty – szybki przepis na lekki obiad
Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty – szybki przepis na lekki obiad

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty pieczone w sosie pomidorowym to bardzo szybki do zrobienia przepis na smaczny i lekki obiad dla całej rodziny. Są szybsze do zrobienia niż tradycyjne gołąbki, gdyż nie trzeba parzyć kapusty, ani zawijać farszu w jej liście, a jak dla mnie są równie smaczne. Można się na nie pokusić nawet będąc na diecie redukcyjnej, gdyż jeden gołąbek ma tylko nieco ponad 100 kcal. Z podanych proporcji wychodzi aż 18 sztuk gołąbków, więc można przygotować obiad od razu na dwa dni, co zaoszczędzi czasu spędzonego w kuchni, w czasie ciepłych wiosennych i letnich dni.

Z czym podawać gołąbki bez zawijania z młodej kapusty?

Można jeść je bez żadnych dodatków albo z porcją gotowanych warzyw czy mizerią z ogórków. Ja osobiście lubię je najbardziej z kromką świeżego chleba. Można też je potraktować jak zwykłe kotlety i podać na obiad z ziemniakami i surówką.

 

Składniki na gołąbki bez zawijania z młodej kapusty (około 18 sztuk):

  • główka młodej kapusty (dałam stożkową o wadze 1 kg)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 800 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, czosnek suszony 

Sos pomidorowy:

  • 300 ml passaty pomidorowej
  • szklanka wody
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili (można pominąć)
  • sól, pieprz  

Przygotowanie

Kapustę dzielimy na 8 części i drobno szatkujemy. Przekładamy ją do miski i wsypujemy łyżeczkę soli. Kapustę mieszamy z solą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie kapustę mocno odciskamy z wody.

W lekko posolonej wodzie gotujemy kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu pozostawiamy ją do wystudzenia.

Do dużej miski przekładamy odciśniętą kapustę, ostudzoną kaszę jaglaną, mięso mielone, jajka i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Z masy formujemy kotleciki wielkości mandarynki i lekko spłaszczamy.

Gołąbki obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron po 3-4 minuty. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Passatę mieszamy z wodą, sosem chili i przyprawami. Tak powstałym sosem zalewamy gołąbki.

Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 35 minut.

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty – szybki przepis na lekki obiad
Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty – szybki przepis na lekki obiad

Zobacz inne przepisy na gołąbki:

Gołąbki z piekarnika – przepis na fit gołąbki

Gołąbki bez zawijania – szybki przepis

Pieczone gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym

Gołąbki z młodej kapusty mojej mamy

Kresowe gołąbki z kaszy jęczmiennej

Print Friendly, PDF & Email