Paprykarz z trzech składników – przepis na najprostszy domowy paprykarz

Paprykarz z trzech składników – przepis na najprostszy domowy paprykarz
Paprykarz z trzech składników – przepis na najprostszy domowy paprykarz

Paprykarz z trzech składników czyli z ryżu, cebuli i szprotek w pomidorach to błyskawiczne do zrobienia i tanie smarowidło na kanapki. Na taki pomysł wpadłam, kiedy zostało mi trochę ryżu z obiadu, a w lodówce stały dwie puszki ryby, z którymi nie wiedziałam co zrobić, gdyż nie lubimy ich jeść bez żadnych dodatków, a standardowa pasta z dodatkiem jajek, konserwowego ogórka i cebuli trochę nam się znudziła. Pasta wyszła bardzo smaczna, łagodniejsza w smaku od tradycyjnych paprykarzy szczecińskich, gdyż przyprawiłam ją po swojemu.

 

Składniki na paprykarz z trzech składników:

  • 2 puszki szprotek w pomidorach
  • 50 g ryżu (dałam basmati, może też być biały)
  • duża cebula
  • łyżka masła do smażenia
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy ją na złoty kolor, uważając aby się nie przypaliła. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i pozostawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy szprotki wraz z sosem i rozdrabiamy ryby widelcem. Dodajemy ryż i cebulę. Całość mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Można doprawić do smaku solą i pieprzem, ale może to nie być konieczne, gdyż ryby z puszek są już przyprawione.

Paprykarz z trzech składników – przepis na najprostszy domowy paprykarz
Paprykarz z trzech składników – przepis na najprostszy domowy paprykarz

 

Zobacz inne przepisy na pasty rybne do chleba:

Pasta z makreli i jajek – pyszny przepis na smarowidło do kanapek

Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut

Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa

Szybka pasta z tuńczyka i serka wiejskiego

Domowy paprykarz (98 kcal)

Print Friendly, PDF & Email