Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa

Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa
Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa

Pasta kanapkowa ze śledziem to pyszne smarowidło do pieczywa. Jeśli znudziły wam się zwykłe kanapki, a do tego lubicie śledzie, to warto wypróbować ten przepis. Pastę robi się łatwo i szybko, więc jej przygotowanie nie będzie dla nikogo problemem. Taka przekąska jest dobrym sposobem na włączenie do codziennej diety śledzi, które są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3.

 

Składniki na pastę kanapkową ze śledziem:

    • 250 g filetów śledziowych (dałam śledzie z oleju, mogą też być solone z beczki, ale najpierw należy je wymoczyć, żeby nie były zbyt słone)
    • mała cebula
    • 150 g serka kanapkowego (naturalny lub śmietankowy)
    • 2 jajka
    • 2-3 gałązki kopru
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Śledzie dokładnie odsączamy z wody czy zalewy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Koperek i cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy serek kanapkowy i rozdrabniamy go widelcem. Następnie dodajemy śledzie, cebulę, jajka, koper i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Pastę nakładamy na przekrojoną bułkę czy kromki chleba.

Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa
Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa

Zobacz inne przepisy na pasty do kanapek:

Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka

Pasta z boczku – na kanapki

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Pasta na kanapki z sardynkami

Pasta jajeczna z pomidorem – szybka pasta do pieczywa

Print Friendly, PDF & Email