Pasta z tuńczyka i serka wiejskiego to pyszne i bardzo szybkie do zrobienia smarowidło, które idealnie pasuje do grzanek albo chrupiącego świeżego pieczywa. Świetnie komponuje się z kiszonym ogórkiem, rzodkiewką lub pomidorem. Jeśli lubicie tuńczyka, z pewnością przypadnie wam do gustu.
Składniki na pastę z tuńczyka i serka wiejskiego:
- 4 jajka
- 200 g serka wiejskiego
- puszka (około 180 g) tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Serek wiejski, jajka, tuńczyka, czosnek i przyprawy przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Schładzamy pół godziny w lodówce.

Zostaw odpowiedź