Galette z warzywami

Przepis na wytrawną galette (tartę) z gotową mrożonką warzywną. Robi się błyskawicznie.

Składniki:

ciasto:

  • 1 i 1/4 kubka mąki
  • szczypta soli
  • 120g zimnego masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1/4 kubka zimnej wody

Ponadto:

  • jajko do posmarowania brzegów galette
  • warzywa mrożonka meksykańska (albo jakaś inna ulubiona)

Przygotowanie
Mąkę i sól mieszamy w misce, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki i śmietanę wymieszaną z wodą. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki na godzinę. W tym czasie na patelni podsmażamy warzywa na pół twardo. Warzywa przyprawiamy wedle upodobania. Po godzinie z ciasta formujemy kulkę i rozwałkowujemy ją. Na środku układamy warzywa, zostawiając dużo miejsca na brzegach. Brzegi zawijamy, aby wyglądało tak jak na zdjęciu. Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika na ok 45 min, aż ciasto będzie złociste.

 Galette

Print Friendly, PDF & Email