Sałata z orzechami włoskimi i grzankami

Chrupiąca sałatka z serem mozzarellą, orzechami włoskimi i sałatą w sosie winegret.

Składniki:

  • sałata lodowa
  • pomidor
  • pęczek rzodkiewek
  • ok 80 g orzechów włoskich
  • opakowanie małych kulek mozzarelli
  • kilka kromek pełnoziarnistego chleba tostowego

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowane
Sałatę rwiemy na małe kawałki, pomidora i rzodkiewki kroimy w kostkę. Orzechy można pokroić na mniejsze kawałki, a jeśli są wilgotne podpiec na suchej patelni. Składniki na sos mieszamy razem. Sałatę, pomidora, rzodkiewki, mozzarellę i orzechy mieszamy i układamy na talerzach czy w salaterce, polewamy sosem. Kromki chleba tostowego kroimy na cztery i podpiekamy na suchej patelni, w piekarniku czy na grillu. Układamy je obok sałatki.

salata_orzechy

Print Friendly, PDF & Email