Chrupiąca sałatka z serem mozzarellą, orzechami włoskimi i sałatą w sosie winegret.
Składniki:
- sałata lodowa
- pomidor
- pęczek rzodkiewek
- ok 80 g orzechów włoskich
- opakowanie małych kulek mozzarelli
- kilka kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowane
Sałatę rwiemy na małe kawałki, pomidora i rzodkiewki kroimy w kostkę. Orzechy można pokroić na mniejsze kawałki, a jeśli są wilgotne podpiec na suchej patelni. Składniki na sos mieszamy razem. Sałatę, pomidora, rzodkiewki, mozzarellę i orzechy mieszamy i układamy na talerzach czy w salaterce, polewamy sosem. Kromki chleba tostowego kroimy na cztery i podpiekamy na suchej patelni, w piekarniku czy na grillu. Układamy je obok sałatki.
Zostaw odpowiedź