Śledzie po karkonosku – przepis na sałatkę śledziową z groszkiem i serem

Śledzie po karkonosku – przepis na sałatkę śledziową z groszkiem i serem
Śledzie po karkonosku – przepis na sałatkę śledziową z groszkiem i serem

Śledzie po karkonosku z groszkiem i serem to przepis na pyszną i szybką do zrobienia warstwową sałatkę śledziową. Trochę przypominają popularne śledzie „pod pierzynką”, ale nie dodajemy buraków. Świetnie sprawdzą się na każdą okazję: święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, urodziny czy spotkanie za znajomymi. Ładnie prezentują się na stole i świetnie smakują. Taki półmisek śledzi przygotowuje się w 15 minut i powstaje z kilki prostych składników, które kupicie w każdym sklepie.

 

Składniki na śledzie po karkonosku:

  • 300 – 350 g śledzi w oleju
  • niewielka cebula
  • pół puszki groszku
  • 3 jajka
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • 100 g sera żółtego
  • mały pęczek szczypioru
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce. Szczypior drobno siekamy.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki i cebulę również kroimy w kostkę. Do miski przekładamy groszek, cebulę, ogórki i jajka. Dodajemy majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie.

Na płaskim półmisku układamy śledzie. Na nie wykładamy sałatkę w groszkiem. Całość posypujemy serem żółtym i szczypiorem.

Śledzie po karkonosku – przepis na sałatkę śledziową z groszkiem i serem
Śledzie po karkonosku – przepis na sałatkę śledziową z groszkiem i serem

Zobacz inne przepisy na sałatki śledziowe:

Sałatka śledziowa „do wódki”

Warstwowa sałatka śledziowa Szuba

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Sałatka śledziowa z selerem konserwowym

Śledzie po węgiersku z papryką

Print Friendly, PDF & Email