Gulasz z wieprzowiną i kiełbasą chorizo

Pyszny, rozgrzewający sos z wieprzowiny. Podałam z ryżem.

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • kiełbasa chorizo
  • ok 500 g wieprzowiny
  • ok 750 ml bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • słodka i ostra papryka
  • czubata łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie
Wieprzowinę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i podsmażamy aż zacznie się rumienić. Następnie zalewamy połową bulionu i dusimy mięso aż bulion odparuje. W międzyczasie kiełbasę chorizo kroimy w półksiężyce. Dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Czosnek dodajemy do mięsa, podsmażamy. Następnie dodajemy papryki i całość smażymy około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Po tym czasie na patelnię wlewamy resztę bulionu oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy słodką i ostrą paprykę do smaku, mieszamy i przykrywamy patelnię przykrywką. Całość gotujemy około 25-40 minut (aż mięso zmięknie), mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną, rozpuszczoną w 1/4 szklanki zimnej wody, by gulasz się lekko zagęścił.

gulasz_chorizo

Print Friendly, PDF & Email