Racuszki z gruszką

Przepis na pyszne racuszki. Zawsze do racuchów dodawałam sodę, ale przeszkadzał mi jej posmak po usmażeniu. Z proszkiem do pieczenia racuchy o wiele bardziej mi smakują. Zamiast gruszek można dodać inne owoce np. jabłka.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • pół litra kefiru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej lub do smażenia
  • 2 gruszki

Przygotowanie
Gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę. Resztę składników miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy gruszki i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy porcje ciasta. Smażymy z obu stron, aż będą złociste. Usmażone kładziemy na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem.

racuchy

Print Friendly, PDF & Email

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: