Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie

Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie
Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie

Ciasto Makowa Fantazja czyli aksamitny sernik gotowany na puszystym biszkopcie z dodatkiem maku to pyszny przepis na fantastyczne ciasto, które można przygotować nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Może zasmakować nawet osobom, które nie przepadają za makiem, gdyż nie dominuje od smaku ciasta, na pierwszym miejscu jest ser.

Składniki na ciasto Makowa Fantazja:

Biszkopt:

    • 6 jajek rozmiar M
    • szklanka cukru (200 g)
    • szklanka mąki pszennej (160 g)
    • 1/2 szklanki maku suchego mielonego (70 g)
    • łyżka oleju
    • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

    • 200 g masła
    • szklanka cukru (200 g)
    • 200 ml mleka
    • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu (może też być z wiaderka)
    • 4 jajka
    • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (takie na 0,5 l mleka)
    • można również dać łyżkę cukru z pomarańczą, cukru waniliowego lub ekstraktu migdałowego, pomarańczowego, a także skórkę otartą z pomarańczy – wybieracie, co lubicie

Ponadto:

    • tabliczka czekolady o dużej zawartości kakao, 3 łyżki śmietany 30%, 50 g migdałów w płatkach

 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od biszkoptu. Przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mak mieszamy łyżką ze sobą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę za pomocą robota kuchennego. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy olej oraz powoli wsypujemy mąkę z makiem. Miksujemy jeszcze chwilę, do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Ja zrobiłam ciasto w blaszce o wym: 28×23 cm. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z blaszki, odwracamy go do góry nogami i pozostawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy masę serową. Budynie wsypujemy do mleka i mieszamy, aż się rozpuszczą. W garnku rozpuszczamy masło z cukrem i cukrami czy ekstraktami smakowymi. Kiedy masło się roztopi, dodajemy ser i jajka. Energicznie mieszamy rózgą, do połączenia się składników. Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa będzie bardzo gorąca, ale jeszcze nie będzie wrzeć. Wlewamy wtedy powoli budynie z mlekiem i cały czas mieszamy, aż masa nabierze konsystencji budyniu i będzie widać lekkie bulgotanie. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Na jedną z nich wylewamy gorącą masę serową i przykrywamy drugą. Odstawiamy do wystudzenia.

Wierzch biszkoptu można polać polewą czekoladową, z białej czekolady czy lukrem i posypać płatkami migdałów, kandyzowaną skórką pomarańczową albo wylać galaretkę. Ja w rondelku na małym gazie rozpuszczam tabliczkę czekolady razem z 3 łyżkami śmietany, cały czas mieszając. Kiedy czekolada jest płynna, wylewam ją na ciasto i posypuję płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie
Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie

Zobacz inne przepisy na ciasta z makiem:

Ciasto Seromakowiec (seromak)

Makowiec na biszkopcie

Gwiazda drożdżowa z makiem

Sernik na zimno z makiem (338 kcal)

Print Friendly, PDF & Email