Kurczak po grecku – znana potrawa w nowej odsłonie

Kurczak po grecku – znana potrawa w nowej odsłonie
Kurczak po grecku – znana potrawa w nowej odsłonie

Kurczak po grecku to pyszna alternatywa dla tej znanej potrawy, którą robi się z rybą. Panierowane kawałki piersi z kurczaka z warzywami w sosie pomidorowym zawsze wszystkim smakują. Wyobraźcie sobie zdziwienie gości, kiedy sięgają po rybę po grecku na imprezie i dopiero kiedy skosztują, orientują się, że coś jest nie tak.

Takiego kurczaka można podać na zimno na kolację czy imprezę, ale również podgrzać w mikrofalówce. W towarzystwie frytek będzie stanowić wtedy pyszne danie na obiad.

 

Składniki na kurczaka po grecku:

  • 2 duże piersi z kurczaka (600 g)
  • 2 jajka
  • mąka i bułka tarta do obtaczania mięsa
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • duża pietruszka
  • 1/4 selera
  • por
  • 2 cebule (wszystkie warzywa razem około 850 g)
  • szklanka wody
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Kurczak

Piersi pokrój na niezbyt duże plastry i lekko rozbij tłuczkiem. Posyp je solą i pieprzem. Obtocz najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku, na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju, ułóż kawałki kurczaka i smaż je z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Warzywa

Marchew, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju wrzuć cebulę i smaż przez chwilkę. Potem dodaj resztę warzyw i smaż przez kilka minut na wolnym ogniu. Następnie wlej wodę wymieszaną z passatą pomidorową, ziele angielskie i liście laurowe. Całość duś, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a nadmiar wody odparuje. Dodaj cukier, przecier pomidorowy, sok z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj i duś jeszcze przez 3-4 minuty.

W misce układaj warzywa na zmianę z usmażonym kurczakiem. Ostatnią warstwę powinny tworzyć warzywa. Potrawę odstaw do wystudzenia, następnie włóż do lodówki przynajmniej na kilka godzin.

Kurczak po grecku – znana potrawa w nowej odsłonie
Kurczak po grecku – znana potrawa w nowej odsłonie

 

Zobacz inne przepisy z kurczakiem, które można podać zarówno na obiad, jak i na imprezie:

Genialna sałatka z kurczakiem i jajkiem – znika od razu na każdej imprezie

Pizza z kurczakiem na dużą blachę – przepis do zrobienia w domu

Tortilla Gyros z kurczakiem. Najlepszy przepis na domowy fast-food

Gulasz meksykański z kurczakiem – szybkie danie na obiad

Quesadilla z kurczakiem, serem i warzywami – pyszna przekąska na ciepło

 

Print Friendly, PDF & Email