Pizza z kurczakiem na dużą blachę świetnie sprawdzi się na obiad czy przekąskę na imprezie dla większej ilości osób. Jest pyszna, kolorowa, z dużą ilością składników, które znajdziesz w każdym sklepie.
Przygotowanie pizzy nie jest trudne, jednak nieco pracochłonne, gdyż trzeba zagnieść ciasto, przygotować sos pomidorowy i resztę składników. Taka pizza wychodzi jednak o wiele tańsza niż w restauracji i niejednokrotnie też o wiele smaczniejsza.
Składniki na pizzę z kurczakiem na dużą blachę:
Ciasto:
-
- 500 g mąki pszennej typ 00 (może też być typ 550)
-
- opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych drożdży
-
- 300 ml ciepłej wody
-
- 1/2 łyżeczki cukru
-
- łyżeczka soli
-
- łyżka oliwy
Dodatki:
- duża pierś z kurczaka + przyprawa kebab gyros, czosnek granulowany, papryka ostra, sól, pieprz
- 250 g pieczarek
- 2 ogórki konserwowe
- pomidor
- 150 g szynki
- 200 g sera żółtego
- liście bazylii (opcjonalnie)
Sos pomidorowy:
- pół szklanki passaty pomidorowej (150 ml)
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka cukru
- oregano, bazylia zioła prowansalskie
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra
Przygotowanie
Ciasto na pizzę
Świeże drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj po łyżeczce mąki i cukru i wlej 1/3 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszaj ze sobą, aż drożdże się rozpuszczą. Miseczkę odstaw na 15 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodaj sól, resztę wody, oliwę i zaczyn z drożdży. Zagnieć ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne.
Jeśli korzystasz z suchych drożdży to po prostu z wszystkich podanych składników zagnieć ciasto.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (duża blacha do piekarnika). Znów odstaw na jakieś 20 minut, aby ciasto lekko podrosło.
Składniki na pizzę
Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Kawałki kurczaka posyp przyprawami i wymieszaj, aby były równomiernie nimi obtoczone. Mięso odstaw przynajmniej na pół godziny, aby przesiąkło przyprawami. Po tym czasie na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć piersi kurczaka i smaż na średnim ogniu kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż nabiorą złotego koloru. Odstaw je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż pieczarki, aż odparuje z nich płyn i zaczną lekko brązowieć.
Pomidora pokrój w cienkie plastry, ogórki również. Ser żółty zetrzyj na tarce, a szynkę pokrój w paski.
Sos pomidorowy
W rondelku rozgrzej oliwę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez około minutę, następnie wlej passatę pomidorową, dodaj cukier, zioła i przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Pieczenie pizzy
Podrośnięte ciasto na pizzę wysmaruj lekko przestudzonym sosem pomidorowym, wyłóż kurczaka, szynkę, pieczarki, pomidora i ogórki. Wierzch posyp serem żółtym.
Pizzę włóż do piekarnika nagrzanego do 300 C i piecz przez 15 minut w trybie góra-dół. Jeśli twój piekarnik nie ma takiego zakresu temperatury, to w 250 C pizza będzie gotowa po 20-25 minutach. Po upieczeniu na pizzy można położyć liście bazylii czy rukolę.
Zostaw odpowiedź