Pizza z kurczakiem na dużą blachę – przepis do zrobienia w domu

Pizza z kurczakiem na dużą blachę – przepis do zrobienia w domu
Pizza z kurczakiem na dużą blachę – przepis do zrobienia w domu

Pizza z kurczakiem na dużą blachę świetnie sprawdzi się na obiad czy przekąskę na imprezie dla większej ilości osób. Jest pyszna, kolorowa, z dużą ilością składników, które znajdziesz w każdym sklepie.

Przygotowanie pizzy nie jest trudne, jednak nieco pracochłonne, gdyż trzeba zagnieść ciasto, przygotować sos pomidorowy i resztę składników. Taka pizza wychodzi jednak o wiele tańsza niż w restauracji i niejednokrotnie też o wiele smaczniejsza.

Składniki na pizzę z kurczakiem na dużą blachę:

Ciasto:

    • 500 g mąki pszennej typ 00 (może też być typ 550)
    • opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych drożdży
    • 300 ml ciepłej wody
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • łyżeczka soli
    • łyżka oliwy

Dodatki:

  • duża pierś z kurczaka + przyprawa kebab gyros, czosnek granulowany, papryka ostra, sól, pieprz
  • 250 g pieczarek
  • 2 ogórki konserwowe
  • pomidor
  • 150 g szynki
  • 200 g sera żółtego
  • liście bazylii (opcjonalnie)

 

Sos pomidorowy:

  • pół szklanki passaty pomidorowej (150 ml)
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka cukru
  • oregano, bazylia zioła prowansalskie
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra

 

Przygotowanie

Ciasto na pizzę

Świeże drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj po łyżeczce mąki i cukru i wlej 1/3 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszaj ze sobą, aż drożdże się rozpuszczą. Miseczkę odstaw na 15 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodaj sól, resztę wody, oliwę i zaczyn z drożdży. Zagnieć ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne.

Jeśli korzystasz z suchych drożdży to po prostu z wszystkich podanych składników zagnieć ciasto.

Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (duża blacha do piekarnika). Znów odstaw na jakieś 20 minut, aby ciasto lekko podrosło.

Składniki na pizzę

Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Kawałki kurczaka posyp przyprawami i wymieszaj, aby były równomiernie nimi obtoczone. Mięso odstaw przynajmniej na pół godziny, aby przesiąkło przyprawami. Po tym czasie na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć piersi kurczaka i smaż na średnim ogniu kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż nabiorą złotego koloru. Odstaw je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż pieczarki, aż odparuje z nich płyn i zaczną lekko brązowieć.

Pomidora pokrój w cienkie plastry, ogórki również. Ser żółty zetrzyj na tarce, a szynkę pokrój w paski.

Sos pomidorowy

W rondelku rozgrzej oliwę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez około minutę, następnie wlej passatę pomidorową, dodaj cukier, zioła i przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

Pieczenie pizzy

Podrośnięte ciasto na pizzę wysmaruj lekko przestudzonym sosem pomidorowym, wyłóż kurczaka, szynkę, pieczarki, pomidora i ogórki. Wierzch posyp serem żółtym.

Pizzę włóż do piekarnika nagrzanego do 300 C i piecz przez 15 minut w trybie góra-dół. Jeśli twój piekarnik nie ma takiego zakresu temperatury, to w 250 C pizza będzie gotowa po 20-25 minutach. Po upieczeniu na pizzy można położyć liście bazylii czy rukolę.

Pizza z kurczakiem na dużą blachę – przepis do zrobienia w domu
Pizza z kurczakiem na dużą blachę – przepis do zrobienia w domu

Zobacz inne przepisy na dania typu „pizza”:

Domowa pizza kebab-gyros

Zapiekanki z ciasta francuskiego a la pizza

Pizza z prażoną cebulką – sprawdzony przepis na pyszną pizzę

Tarta a’la pizza – przepyszne danie na obiad lub imprezę

Calzone – pizza w kształcie pieroga

Print Friendly, PDF & Email