Biszkopt z galaretką

Przepis na łatwe i szybkie ciasto.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżki kaszki manny,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 125 gram margaryny,
  • 300 ml mleka,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 opakowania galaretki o ulubionym smaku (w moim przypadku truskawkowa)

 

Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek i następnie ubijamy je. Do ubitej piany dodajemy żółtka, cukier i ponownie ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Znowu ubijamy i masę wylewamy na wysmarowaną margaryną blaszkę o wym. ok 26x20cm. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Zagotowujemy mleko, dodajemy kaszę manną i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy, aż kasza zrobi się gęsta. Studzimy. Następnie margarynę ucieramy dodając po trochu kaszki manny, cukru waniliowego i cukru pudru. Tak przygotowanym kremem smarujemy biszkopt. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (można je już zrobić trochę wcześniej). Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy na ciasto i odkładamy je do lodówki.

biszkopt

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: