Grochówka

Przepis na pyszną zupę grochową. Smakowała ona nawet mojemu mężowi, który zazwyczaj zup nie jada.

Składniki:

  • 350 g grochu
  • 2 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 kiełbasy zwyczajne
  • dwa ząbki czosnku
  • 200 g boczku wędzonego
  • marchew
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie
Groch płuczemy, zalewamy wodą i pozostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie dodajemy pierz, liść laurowy i gotujemy aż groch będzie miękki. W tym czasie obrane ziemniaki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce jarzynowej, a czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa dodajemy do grochu pod koniec gotowania. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy kiedy wszystkie warzywa są już miękkie. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy wody. Dodajemy także majeranek (ja lubię mocno majerankową zupę, więc nie szczędzę tej przyprawy), przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 5 minut.

zupa_grochowa

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: