Zupa gulaszowa z wieprzowiną i dużą ilością warzyw

Moja wersja zupy gulaszowej z żeberkami, pieczoną papryką i pieczarkami, z razowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie.

Składniki:

  • ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp)
  • 600 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • duża marchew
  • kawałek selera
  • 5 ziemniaków
  • bulion (tak, żeby przykrył wszystkie składniki)
  • 2 kromki chleba razowego
  • 3 liście laurowe
  • majeranek
  • lubczyk
  • ostra papryka, wędzona papryka
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Mięso kroimy w kostkę (w przypadku żeberek, mięso dałam do zupy w całości, dopiero jak się podgotowało i zmiękło, pokroiłam w kostkę). Oprószamy solą, pieprzem, paprykami. Podsmażamy na maśle z cebulką pokrojoną w kostkę, aż się lekko zarumieni. Następnie mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (około 2-3 litry). Do garnka dodajemy liście laurowe i gotujemy pod przykryciem na małym gazie około 20 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy marchew i seler starte na tarce. Papryki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku, aż skórka się przypali. Z lekko ostudzonych papryk zdejmujemy skórkę, kroimy je w kostkę. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni, aż odparuje z nich woda. Pieczarki i papryki dodajemy do zupy kiedy mięso będzie prawie miękkie. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na końcu dodajemy pokrojony w kosteczkę chleb i przyprawy. Zupę gotujemy aż chleb się rozpuści, a mięso i ziemniaki będą miękkie.

zupa_gulasz

Print Friendly, PDF & Email