Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką – smak dzieciństwa

Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką – smak dzieciństwa
Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką – smak dzieciństwa

Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką są przepyszne, mięciutkie i puszyste, a słodka kruszonka przyjemnie chrupie pod zębami. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, można je również zebrać ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.

Nadzienie do bułeczek

Latem wykorzystujemy sezonowe owoce, oprócz truskawek mogą być wiśnie, maliny czy śliwki. Zimą bułeczki można nadziać marmoladą, budyniem lub serkiem. W każdym przypadku będą pyszne i szybko znikną z talerzy.

 

Składniki na bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką (około 32 sztuki):

  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka (szklanka)
  • 650 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 4 szklanki)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 500 g truskawki

 

Kruszonka:

  • 90 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 50 g cukru (4 łyżki)

 

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie wymieszaj i odstaw (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”.

Do dużej miski przełóż mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), dodaj resztę ciepłego mleka i wyrośnięty zaczyn z drożdży, wbij jedno całe jajko i żółtko z drugiego. Białko odstaw do posmarowania bułeczek.

Ze składników wyrabiaj ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosyp jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

Nadzienie

Truskawki umyj, osusz i odetnij im szypułki. Każdą truskawkę pokrój w ćwiartki.

Formowanie bułek

Po około 45 minutach ciasto wyjmij z miski, ręcznie jeszcze raz krótko ugniataj, podsypując odrobiną mąki. Następnie podziel je na 4 równe części. Każdą część podziel jeszcze na 2. Z jednej takiej części uformuj 4 kuleczki. Każdą kulkę rozwałkuj albo spłaszcz w dłoni na niewielki placek średnicy około 8-10 cm. Na środek każdego placka nakładaj po 3-4 kawałki truskawek. Następnie dokładnie zalep brzegi i uformuj lekko spłaszczone kulki. Układaj je w odstępach, zlepieniem do dołu, na dwóch dużych blaszkach od piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie nakryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.

Kruszonka

Wszystkie składniki na kruszonkę przełóż do miski. Ręką mieszaj je i rozcieraj, aż powstaną niezbyt duże grudki.

Pieczenie

Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym białkiem jajka i posyp kruszonką. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 25 minut w trybie góra-dół, aż ładnie zbrązowieją. Bułki wyjmij z piekarnika i włóż następną partię.

Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką – smak dzieciństwa
Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką – smak dzieciństwa

Zobacz inne przepisy na drożdżowe wypieki na słodko:

Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis

Drożdżowe paluchy z serem

Rogaliki maślane z marmoladą

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email