Grysikowiec truskawkowy to smaczny i tani deser, który świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy na odwiedziny gości. Nie wymaga wiele pracy, choć czas jego przygotowania jest dość długi, ze względu na to, że trzeba poczekać, aż ugotowana kasza manna przestygnie, a galaretka zacznie tężeć. Dlatego najlepiej przygotować je na dzień przed podaniem.
To ciasto, zwane również Stefanką, jest znane w mojej rodzinie od lat i bardzo je wszyscy lubimy. Często też powstaje z różnymi modyfikacjami, jak chociażby w wersji letniej z truskawkami i galaretką.
Składniki na grysikowiec truskawkowy:
- 1 litr mleka 2%
- 180 g kaszy manny (szklanka)
- 200 g masła
- 200 g cukru (szklanka)
- łyżeczka ekstraktu migdałowego (można pominąć)
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 600 ml wody
- 350 g truskawek
- około 80 g herbatników
Przygotowanie
Mleko, masło, ekstrakt migdałowy i cukier przełóż do garnka i podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły ze sobą. Kiedy mleko zacznie wrzeć, powoli wsyp kaszę mannę, cały czas intensywnie mieszając, najlepiej rózgą kuchenną. Kaszę gotuj na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, przez kilka minut, aż zgęstnieje.
Na dnie blaszki (24×24 cm lub nieco mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia ułóż herbatniki. Na nie wylej gorącą kaszę. Całość odstaw do wystudzenia.
Galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wodzy i odstaw do wystudzenia. Truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój w plastry.
Kiedy kasza będzie zimna, a galaretki zaczną tężeć, na wierzchu ciasta ułóż truskawki. Na truskawki wylej ostrożnie galaretkę. Całość wyłóż do lodówki na 3-4 godziny.
Zobacz przepisy na inne ciasta i desery z kaszą manną:
Ciasto Poselskie ze śliwkami i pianką czyli oszukany sernik
Trójkolorowa stefanka bez pieczenia
Ciasto Stefania Stracciatella – znany deser w nowej odsłonie
Wafle z grysikiem – pyszne i proste do zrobienia
Ciasto Kokosek bez pieczenia – przepis na deser a la bounty
Zostaw odpowiedź