Grysikowiec truskawkowy – łatwe i pyszne ciasto bez pieczenia

Grysikowiec truskawkowy
Grysikowiec truskawkowy

Grysikowiec truskawkowy to smaczny i tani deser, który świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy na odwiedziny gości. Nie wymaga wiele pracy, choć czas jego przygotowania jest dość długi, ze względu na to, że trzeba poczekać, aż ugotowana kasza manna przestygnie, a galaretka zacznie tężeć. Dlatego najlepiej przygotować je na dzień przed podaniem.

To ciasto, zwane również Stefanką, jest znane w mojej rodzinie od lat i bardzo je wszyscy lubimy. Często też powstaje z różnymi modyfikacjami, jak chociażby w wersji letniej z truskawkami i galaretką.

Składniki na grysikowiec truskawkowy:

  • 1 litr mleka 2%
  • 180 g kaszy manny (szklanka)
  • 200 g masła
  • 200 g cukru (szklanka)
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego (można pominąć)
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 600 ml wody
  • 350 g truskawek
  • około 80 g herbatników

 

Przygotowanie

Mleko, masło, ekstrakt migdałowy i cukier przełóż do garnka i podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły ze sobą. Kiedy mleko zacznie wrzeć, powoli wsyp kaszę mannę, cały czas intensywnie mieszając, najlepiej rózgą kuchenną. Kaszę gotuj na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, przez kilka minut, aż zgęstnieje.

Na dnie blaszki (24×24 cm lub nieco mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia ułóż herbatniki. Na nie wylej gorącą kaszę. Całość odstaw do wystudzenia.

Galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wodzy i odstaw do wystudzenia. Truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój w plastry.

Kiedy kasza będzie zimna, a galaretki zaczną tężeć, na wierzchu ciasta ułóż truskawki. Na truskawki wylej ostrożnie galaretkę. Całość wyłóż do lodówki na 3-4 godziny.

Grysikowiec truskawkowy
Grysikowiec truskawkowy

 

Zobacz przepisy na inne ciasta i desery z kaszą manną:

Ciasto Poselskie ze śliwkami i pianką czyli oszukany sernik

Trójkolorowa stefanka bez pieczenia

Ciasto Stefania Stracciatella – znany deser w nowej odsłonie

Wafle z grysikiem – pyszne i proste do zrobienia

Ciasto Kokosek bez pieczenia – przepis na deser a la bounty