Lekka sałatka warstwowa z tuńczykiem

sałatka warstwowa z tuńczykiem

Smaczna, lekka sałatka warstwowa z tuńczykiem, warzywami i sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzi się na imprezowym stole. Zamiast tuńczyka można dodać szynkę konserwową, też będzie pasować.

Składniki na sałatka warstwowa z tuńczykiem:

  • pęczek rzodkiewek
  • mała czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • 4 jajka
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym)
  • szczypiorek

Sos:

  • 150 ml gęstego, naturalnego jogurtu
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kotkę. Groszek, kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Rzodkiew ścieramy na tarce. Jogurt i majonez łączymy ze sobą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę i przyprawy. Mieszamy dokładnie.

W przezroczystej misce układamy kolejno: tuńczyk, kukurydza, papryka, groszek, jajka, sos czosnkowy, rzodkiew i szczypiorek.

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: