Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem tzatziki

Kurczak w cieście naleśnikowym
Kurczak w cieście naleśnikowym

Pyszne kąski z kurczaka obtoczone w cieście i podane z sosem tzatziki i frytkami to dla mnie obiad idealny.

Kurczak w cieście naleśnikowym to danie bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagające zbytniego nakładu pracy. Zrobi furorę również jako przekąska na imprezie.

Składniki na kurczaka w cieście naleśnikowym:

    • 2 piersi z kurczaka lub ok 600 g polędwiczek z kurczaka
    • przyprawa do kurczaka
    • pieprz, sól
    • czosnek w proszku

Ciasto:

  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • jajko
  • łyżka oleju
  • łyżeczka octu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Piersi z kurczaka kroimy w dość duże paski. Obsypujemy je przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Kurczaka maczamy w cieście naleśnikowym i przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy go w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Składniki na sos tzatziki:

  • duże opakowanie jogurtu greckiego
  • 4 ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • około łyżka oliwy
  • kilka listków świeżej mięty lub pół łyżeczki suszonej
  • łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • sól

Przygotowanie

Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy je z powstałego soku i przekładamy do miski. Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, oliwę oraz posiekaną miętę. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Kurczak w cieście naleśnikowym
Kurczak w cieście naleśnikowym
Print Friendly, PDF & Email