Biała kiełbasa pieczona w musztardowo-miodowej marynacie

Zbliża się Wielkanoc, więc nie może zabraknąć białej kiełbasy. Polecam przepis na pyszną białą kiełbasę pieczoną w piekarniku z cebulą w słodko-ostrej marynacie.

Składniki:

  • 5-6 białych kiełbas surowych
  • 3 średnie cebule
  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju
  • tymianek, majeranek
  • sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie
Cebule obieramy, kroimy w piórka. Miód mieszamy z musztardą, olejem i przyprawami. Kiełbasy przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakłuwamy nożem w kilku miejscach i rozsmarowujemy na nich marynatę. Posypujemy cebulą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 min pod przykryciem, następnie odkładamy przykrycie i pieczemy jeszcze jakieś 15 min do zarumienienia kiełbasek.

kielbasa_biala

Print Friendly, PDF & Email