Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką i puree z kalafiora (411 kcal)

Pomysł na dietetyczny i bardzo smaczny obiad. Z podanych składników wychodzą dwie naprawdę duże porcje, a jedna ma 411 kcal.

Piersi z kurczaka

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • duża marchew
  • cebula
  • jajko
  • 150 ml jogurtu naturalnego (0% tłuszczu)
  • płaska łyżka curry
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oleju

Przygotowanie
Piersi przekrawamy na pół i rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy przyprawą do kurczaka. Marchew ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Cebulę i marchew podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Piersi układamy w naczyniu żaroodpornym. Jajko mieszamy z jogurtem, dodajemy marchew z cebulą, curry, sól i pieprz. Tak przygotowaną masę wykładamy na kotleciki. Pieczemy bez przykrycia w temp. ok 180 stopni C ok. 30 minut.

Puree kalafiorowe

Składniki:

  • mały kalafior
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki masła lub margaryny
  • łyżka mleka
  • łyżka soku z cytryny
  • sól

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, dodajemy masło, mleko i sok z cytryny i miksujemy lub ubijamy tłuczkiem na gładką masę. Można posypać natką pietruszki.

purre_piers

Print Friendly, PDF & Email