Błyskawiczna fasolka po bretońsku

Przepis na szybką zupę z fasolą z puszki i pomidorami. Smaczna i sycąca.

Składniki:

  • puszka czarnej fasoli (może być biała lub czerwona)
  • duża marchew
  • puszka pomidorów
  • 250 g dobrej kiełbasy
  • 200 g boczku
  • cebulka
  • ok 1, 5 l bulionu
  • łyżka sosu sojowego
  • oregano, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, sól

Przygotowanie
Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy startą na tarce marchew i smażymy jeszcze chwilę. Podsmażone składniki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy zmiksowane pomidory i zagotowujemy. Na koniec dodajemy odcedzoną fasolkę, sos sojowy i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 10 min.

fasolka_szybka

Print Friendly, PDF & Email