Szynka z warzywami

Zamiast mięsa od szynki może być schab albo karkówka. Potrawę podajemy z ryżem.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa od szynki
  • mieszanka warzywna mrożona
  • sól, pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • papryka słodka i ostra
  • czosnek granulowany

Przygotowanie
Szynkę kroimy w plastry, oprószamy przyprawami, i przez chwilę podsmażamy na patelni. Następnie mięso przekładamy do rondelka. Koncentrat i ketchup mieszamy z ¼ szklanki wody i taką zalewę wlewamy do mięsa. Dusimy je do miękkości, można podlewać wodą. Warzywa smażymy na patelni, kiedy będą miękkie, dodajemy mięso z zalewą i przyprawiamy. Dusimy jeszcze kilka minut.

Print Friendly, PDF & Email