Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie

Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie
Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie

Ryba smażona w chrupiącej panierce to szybki i pyszny sposób na filety rybne, które można zrobić na obiad, ale i nie tylko. Takie filety podaje się u mnie na zimno, z ułożonymi na nich plastrami cytryny na kolacji wigilijnej. Jest to jedna z moich ulubionych potraw. Ale soczysta ryba w grubej, chrupiącej panierce to pyszne danie, nie tylko od święta. Świetnie smakuje z ziemniakami z wody lub frytkami i surówką z kiszonej kapusty.

Składniki na rybę smażoną w chrupiącej panierce:

    • 0,5 kg filetów rybnych (moje ulubione ryby to dorsz i miruna)
    • duże jajko
    • 1/3 szklanki mleka
    • czubata łyżka mąki pszennej
    • bułka tarta do panierowania
    • sok z połowy cytryny
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Mrożone filety rybne najpierw całkowicie rozmrażamy i osuszamy. Następnie mniejsze filety przekrawamy na dwa kawałki, a większe na trzy. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Ryby odstawiamy na około pół godziny.

Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy czubatą łyżkę mąki, mleko i szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką na gładką masę. Ryby obtaczamy w tak przygotowanym cieście, następnie w bułce tartej, potem jeszcze raz w cieście i bułce tartej.

Na patelnię wlewamy około pół szklanki oleju, tak aby powstała około 1,5 cm warstwa. Olej rozgrzewamy i układamy na nim kawałki ryby. Smażymy po około 4-5 minut na średnim ogniu z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie
Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie

Zobacz inne przepisy na rybę:

Ryba zapiekana z warzywami

Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą

Ryba w cieście curry

Ryba marynowana w mleku i smażona

Ryba pieczona pod pierzynką cebulową

Ryba w cieście serowym

Print Friendly, PDF & Email